Pellets
Vi samarbetar med den största tillverkaren i sverige på värmepellets:
Detta borgar för att DU alltid får en produkt av hög och jämn kvalitet.
-pellets är den enda bränslepellets som rekomenderas av Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund.
Att vara kund hos lokalmacken i Lövestad innebär att du kan få hjälp med det mesta angående pellets.
Länk till försäljnings & leveransvillkor
-Rådgivning
-Panninställning
-Delbetalning
-Inbärningshjälp mm.
Hör av dej!
Energispartips från Lokalmacken & Neova
Några olika sätt att minska värmeförbrukningen.
OBS!! Uppvärmningen står för ca 60 % av hushållets totala energiförbrukning.
- Börja med att sänka inomhustemperaturen. En grads sänkning minskar uppvärmningskostnaderna med cirka fem procent. Värmen behöver inte vara mer är 18-20 grader i hemmet. Det är en vanesak.
- Skruva ner värmen när det är läggdags så sparar du energi och sover dessutom bättre.
- Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Stäng dörrar till kalla utrymmen och sänk temperaturen i rum som du inte använder så ofta.
- Vädra snabbt med tvärdrag. Låt inte ett fönster stå på glänt en längre tid.
- Duscha lite kortare tid och byt till snålduschande munstycke. Och även om det är trevligt att bada kan man försöka att inte göra det så ofta. Eller varför inte bada tillsammans med någon?
Tvätt & tork.
Runt 15 procent av hushållselen går åt till att tvätta och torka tvätt.
Tvätta energieffektivt och skona miljön
- Tvätta med full maskin. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi när den är halvfull som när den är full.
- Slopa förtvätten om det går.
- Välj lägsta möjliga temperatur. Dagens tvättmedel är effektiva även vid låga temperaturer.
- Centrifugera med så högt varvtal som möjligt.
- Torka tvätten utomhus på sommaren om du har möjlighet. Då luktar den dessutom gott.
Matlagning
Matlagningsapparaterna står för ungefär 20 procent av den totala energiåtgången i hemmet.
Det skiljer mycket lite på energiförbrukningen mellan olika spisar, det som är avgörande är hur ugn och plattor används. Detta gäller även våra övriga vitvaror.
- Använd plana kokkärl. Välj platta efter kokkärlets storlek. Undvik att stormkoka. Koka med lock. Stäng av platta eller ugn några minuter innan maten är färdig, så utnyttjar du eftervärmen.
- Mikrovågsugnen hushåller med energin. Vid tining och uppvärmning av färdiglagad mat och vid tillagning av mindre mängder mat är mikrovågsugnen idealisk.
- Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt eftersom den suger ut stora mängder uppvärmd inneluft. Vid en utetemperatur på 0 grader motsvarar det cirka 2 kWh per timme.
- Laga flera portioner mat på samma gång. Öppna inte frys och kylskåp i onödan. Tina fryst mat innan du lagar eller värmer den. Låt det du ska ta ut ur frysen mellanlanda i kylen. Då blir det lite extra kyla där.
- Dammsug bakom kyl och frys och torka av baksidorna. Då minskar både energiåtgång och brandrisk. Och frosta av frysen regelbundet, det ger lägre energikostnad.
- Använd vattenkokaren när du ska koka vatten. Så sparar du både tid och energi. Och diska aldrig under rinnande vatten.
Belysning
Med lågenergilampor sparar vi tio procent av den hushållsel som används.
Släck lamporna när du lämnar ett rum. Det finns flera olika metoder för att se till att lampor är släckta när de inte behövs. Använd exempelvis ljussensorer, rörelsevakter och timer.
Från och med hösten 2009 börjar glödlampan fasas ut. I det första steget förbjuds import av matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor. I Sverige beräknas förbudet mot glödlampor att spara tio procent av den el som används i hushållen. Så om du inte redan har gjort det är det hög tid att byta till lågenergilampor.
1 kWh el räcker till att få en lågenergilampa att lysa i 111 timmar medan en glödlampa bara lyser i 25 timmar. Om du ändå ska byta armaturer så välj lysrörsvarianter om det passar.
Dessutom...Låt inte din TV eller stereo stå på stand by, eftersom elektriska apparater fortfarande drar en del ström då.